Historia - Klammor.se

Historia


Historia WeLoc

Den unika WeLoc klämman kom till efter ett möte mellan en patient, svårt sjuk i cancer och hans läkare, som hade nya produktidéer inom cancerdiagnostik. 1983 träffade cancerpatienten Åke Welandson doktor Ingemar Näslund, som var läkare och forskare på Radiumhemmet inom Karolinska Sjukhuset.

Bröderna Åke och Gösta Welandson, ägare av familjeföretaget Weland AB, som grundades av deras far Weland Anderson redan 1947, erbjöd då doktor Ingemar Näslund att bli delägare i det nystartade företaget Weland Medical AB.

WeLoc klämman utvecklades för att hålla vätsketät förslutning på en speciell plastpåse i en testprodukt för tidig diagnostik av urinblåscancer. Idag finns WeLoc förslutarna i flera olika modeller och över 50 olika storlekar och kombinationer för miljövänlig förslutning och återförslutning av flexibla förpackningar.

Direkt efter starten av Weland Medical AB köpte Weland AB verktygsföretaget Makeni AB för att kunna utveckla nya produkter. Båda systerföretagen flyttade flera gånger inom Welands fabrikslokaler för att slutligen flytta in i egen rymlig fabrik i Smålandsstenar. Makeni AB är idag ett toppmodernt fullserviceföretag inom formsprutning, där man utöver tillverkning av WeLoc förslutare och egna produkter såsom rollatorer även är stor underleverantör till bilindustrin m.fl.

Åke Welandson dog olyckligtvis av sin cancer, men hans bror Gösta Welandson är fortfarande aktiv ägare och ledare för den ständigt växande Weland koncernen med idag ca. 900 anställda och en omsättning på ca. 1.900 miljoner SEK.

Vi är tacksamma för att Weland fortsätter att vara genuint familjeägt och Göstas son Jonas Welandson är nu VD för koncernen.

Eftersom varumärket WeLoc är känt bland våra kunder världen över, använder nu Weland Medical AB marknadsnamnet WeLoc – Weland M. AB. Ytterligare information om Makeni och Weland koncernen finns på hemsidorna www.makeni.se och www.weland.se

Vi vill avslutningsvis rikta ett speciellt tack till alla kunder, som vänligen ställt bilder till förfogande från sina miljöer, där WeLoc förslutare används.

Med vänliga hälsningar

Arne Henningsson
VD
WeLoc – Weland M. AB